Artık WhatsApp'ı internetsizde kullanabilecek miyiz? Artık WhatsApp'ı internetsizde kullanabilecek miyiz?

Zararlı yazılımlardan tam anlamıyla korunmanın mümkün olamayacağını dile getiren bilişim uzmanlarının olduğu gibi birtakım önlemlerin alınmasıyla birlikte büyük ölçüde bu riskin azaltılabileceğini belirten uzmanlar da bulunmaktadır. Bu doğrultuda uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarla, zararlı yazılımların önüne geçebilecek yeni çözümler aranmaktadır.

Günümüzde çoğu internet kullanıcısı, zararlı yazılımlardan nasıl korunulabileceği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Çözümü, güçlü bir antivirüs programı edinmekte bulan çoğu kullanıcı, kendilerini bu şekilde koruma altına almaktadır. 

Hacker adıyla bilinen kötü amaçlı kullanıcılar veya gruplar tarafından çeşitli internet siteleri, bilgisayarlar ve hatta devlet kurumları bile virüslerle tehdit edilebiliyor. Hackerler, kullandıkları virüs adındaki kötü amaçlı zararlı yazılımlarla istedikleri verileri elde edebiliyor ve istedikleri sistemi kullanılamaz hale getirebiliyorlar. Hackerler bu saldırılarını, şifre çalarak veya bireysel kullanıcıların hesaplarını ele geçirip birtakım tehdit unsurları kullanarak yapabiliyor.

Güvenlik uzmanları, tüm bunlar karşısında internet ortamındaki bu kötü amaçlı kişiler ve yazılımlardan korunmak için birtakım önlemlerin alınması gerektiğinin altını çiziyor. Önlem almanın her türlü internet kullanıcısı için bir zorunluluk olduğunu dile getiriyorlar.

Tehlikelere Karşı Nasıl Önlem Alınır?
1.  Antivirüs Programı Edinin

Öncelikle bilinen en etkili yöntem, güçlü bir antivirüs programı elde edip bunu bilgisayarlarımıza, tabletlerimize ve akıllı telefonlarımıza yüklemektir. Piyasada bununla ilgili farklı sorunlara çözüm getiren pek çok antivirüs programı bulunmaktadır.

Antivirüs programlarının bir kısmı ücretsiz olarak kullanılabiliyorken, ücretli programlar ise deneme sürümü hakkı tanıyabiliyor. Bu noktada uzmanlar, ücretli ya da ücretsiz olsun herhangi bir programla koruma altında olmanın birçok avantajı olduğunu dile getiriyorlar.

Fakat bir antivirüs programı kullanmak, sizi tehlikelerden tamamen koruyacak değil. Çünkü antivirüs programları kişisel cihazlarınızı korurken sizin de almanız gereken birakım önlemler söz konusudur.

2. Dikkatli Olun
Kötü amaçlı kişilerin çeşitli bilgisayar donanımı kullanabileceğini unutmayın. Bilgisayarınıza flash bellek veya herhangi bir donanım taktığınızda bunu nereden temin ettiğinize dikkat edin. Antivirüs programıyla donanımlarınızı taramayı ihmal etmeyin.

3. Özel Şifreler Oluşturun
Herhangi bir sanal ortamda şifre oluştururken dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar vardır. Örneğin oluşturduğunuz şifrede, adınız ve soydınız, doğum tarihiniz, doğum yılınız, sevdiğiniz kişilerin ismi gibi başkaları tarafından bilinebilecek kelimler yer almamalıdır. Bunun yanında “şifre” veya “12345” gibi basit şifrelerden uzak durun. En iyi şifreler; büyük ve küçük harflerin, rakamların ve birtakım sembollerin kombinasyonundan oluşmuş uzun şifrelerdir.

4. Yapacağınız Paylaşımlara Dikkat Edin
Hemen hemen hepimiz sosyal medya uygulamaları kullanıyoruz. Sosyal medyada fotoğraflar, videolar ve yazılar paylaşıyoruz. Burada dikkat etmemiz gerekn en önemli nokta, yaptığımız paylaşımlarda özel hayatımızı ve özel hayatımıza dair bilgileri paylaşmamaktır. Bu nedenle paylaşım yaparken gözden kaçabilecek detaylara dikkat edin.

5. Ön Belleği ve Geçmişi Silin
Kullandığınız bilgisyar, tablet ve akıllı telefonlardaki tarayıcı verilerinizi düzenli olarak temizleyin.  Kötü amaçlı kişilerin, tarayıcınıza kaydolmuş çerezleri ve şifreleri ele geçirebilir.                Bunun için şifrelerinizin tarayıcı tarafından kaydedilmesine izin vermeyin. İşiniz bittikten sonra kullandığınız hesapların oturumunu kapatın ve tarayıcı geçmişini silmeyi unutmayın.

6. Her İnternet Ağına Bağlanmayın
Gittiğiniz, oturduğunuz yerlerdeki ücretsiz WİFİ ağlarına bağlanırken dikkatli olun. Çünkü internete ortak erişim sağlanan yerlerde kötü amaçlı kişiler olabilir. Ortak ağ yolu ile cihazlarınızdaki verilere erişim sağlayabilirler. Bunun için güvenilir olduğuna inandığınız ağlara bağlanmayı deneyin.

7. İnternette Bilinçli Gezinin
İnternette sörf yaparken veya sizinle paylaşılan bir internet sitesine girerken dikkatli olun. Her bağlantının, doğru ve güvenli sitelere yönlendirmeyeceğini unutmayın. Girdiğiniz sitelere ve tıkladığınız linklerin güvenilir olmasına dikkat edin. Çünkü siz farkında olmadan internet sitelerinden cihazlarına virüs bulaşabilir veya hesap bilgileriniz çalınabilir.

8. Şifrelerinizi Güncelleyin
Banka hesaplarınız, e-posta hesaplarınız, sosyal medya hesaplarınız gibi sık kullandığınız kişisel hesaplarınızın şifrelerini sık sık güncelleyin. Aldığınız önlemler karşısında yine de gözden kaçmış noktalar olabilir. Bunun için hesaplarınızdaki bilgileri düzenli olarak kontrol edip şiflerinizi değiştirmenin önemli olabileceğini unutmayın.