Çılgın arıcı: "Onlar bizim oyuncağımız gibi" Çılgın arıcı: "Onlar bizim oyuncağımız gibi"

Koronavirüsle mücadelede yeni bir yol haritası belirleniyor. Türkiye mart ayında kademeli normalleşmeye gidiyor. Artık yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının belirlediği ölçüde kararlar alacak. Peki bu kararlarda kriterler ne olacak? TRT Haber'de yayınlanan Birinci Sayfa programında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, kademeli normalleşmede bakılacak 5 önemli kriteri açıkladı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısında, koronavirüsle mücadelede kademeli normalleşmenin Mart ayında başlayacağını duyurdu. "Yerinde karar" döneminin başlamasına kısa bir süre kaldı. İllerin, durumuna göre "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" riskli olarak sınıflandırılacak. Bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceği belirlenecek. Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. İlaveten illerdeki başka faktörlere göre kararlar verilecek.
NORMALLEŞMEDE 5 KRİTERE BAKILACAK
1- Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı
2- İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları
3- PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye koronavirüs testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak.
4- Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak.
5- Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da "yerinde karar" döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.