"Ülkemizin tohum sıkıntısı yok" "Ülkemizin tohum sıkıntısı yok"

Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül döneminde gerçekleştirdiği nar ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 69 milyon dolara yaklaştı.

Bu yılın 9 aylık döneminde ise nar ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 68 milyon 966 bin dolara çıktı.
Nar ihracatında ilk sırada 20 milyon dolarla Irak yer aldı. Bu ülkeyi 17,2 milyon dolarla Rusya ve 6,4 milyon dolarla Almanya takip etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, "Ağustos-eylül döneminde de ihracatımız 4,8 milyon dolardan 6,2 milyon dolara çıkmış. Hasat yapıldıkça ve kışa doğru hızlanacaktır. Narlar soğuk hava depolarında da saklanabildiği için sezonu yayabiliyoruz" dedi.
İzmir`in Selçuk ilçesi de son dönemde nar üretimiyle dikkat çekiyor. İlçede 4 bin dekar alanda yıllık 9 bin ton nar yetiştiriliyor. Selçuk narının yaklaşık yüzde 70`i yurt dışına gönderiliyor.
Narda hasat mesaisi gün doğumuyla başlıyor. Dikenli ağaçların arasında devam eden hasat, tarım işçilerinin tabiriyle "kamyon dolunca" sona eriyor.
Sık dalların arasından binbir emekle toplanan narlar önce kasalara konulup kamyonlara yükleniyor ve paketleme tesislerine ulaştırılıyor.
İzmir`in Selçuk ilçesinde 16 yıldır üretim yapan Süleyman Özler de geçen seneye göre rekolte kaybı yaşadıklarını ancak üreticilerin 3,5 liralık tarla fiyatından memnun olduğunu söyledi.
İlçede yaklaşık 200 dönüm alanda nar üretimi yapan Özden Tortu da bu sene düşen rekolteye rağmen fiyatlardan memnun olduklarını söyledi.
Geçen yıl narın kilogram fiyatının yaklaşık 2,5 lira olduğunu anlatan Tortu, "Girdi maliyetlerimiz arttı ancak ürünün 3-4 lira seviyelerinden alıcı bulması bu yıl ilçedeki nar üreticisinin yüzünü güldürdü" dedi.