Et ve Süt Kurumu duyurdu: Ete dev zam! Et ve Süt Kurumu duyurdu: Ete dev zam!
Küresel piyasalarda Fed'in para politikası patikasına ilişkin fiyatlamalar öne çıkarken yurtiçi piyasalarda dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Eylül ayında faiz indirim döngüsüne başlayan Merkez Bankası, Eylül’den Aralık ayına kadar 500 baz puan indirerek politika faizini yüzde 19 seviyesinden yüzde 14’e kadar çekmişti. Ocak ayında agresif gevşeme döngüsüne ara veren TCMB'nin bugün yapılacak toplantıda da politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Bloomberg HT'nin 20 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette medyan beklenti politika faizinin değişmeyerek yüzde 14'te bırakılması yönünde.   Ankete göre yıl sonu faiz beklentisi de yüzde 14 seviyesinde. En düşük tahmin veren kurum TCMB’nin yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 9’a indirmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yıl sonunda politika faizinin yüzde 22 seviyesinde oluşmasını bekliyor.

Yabancı kurumlar da politika faizinde değişiklik beklemiyor

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Merkez Bankası’nın politika faizini Şubat ayındaki toplantıda sabit bırakacağını fakat piyasa koşullarının TCMB’yi ilk çeyreğin sonlarına doğru faiz artırımına zorlayacağını düşündüklerini belirtti. Unicredit, politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulmasını beklediğini ve Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri daha da indirmeyi deneyebileceğini söyledi. Societe Generale de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra ziyaretinde Türk lirasının istikrara kavuşmasına yaptığı vurgunun altını çizerek Merkez Bankası’nın politika faizini ve gelecek aylarda da bir faiz indirimi olmayacağını düşündüğünü dile getirdi.  
 

Enflasyon yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı

Son gelen veriler enflasyonda yükseliş ivmesinin Ocak ayında da devam ettiğini göstermişti.   Ocak ayında tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,69 arttı. Böylelikle enflasyonda Nisan 2002'den bu yana en yüksek seviye görüldü. TÜİK verilerine göre Ocak'ta aylık enflasyon yüzde 11,10 oldu. Ocak ayında üretici fiyatları da hızlandı. Verilere göre üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 93,53 arttı. Aylık bazda üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 10,45 olarak kaydedildi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre yıllık çekirdek enflasyon yüzde 39,45 oldu.