Avrupa Uzay Ajansı'nın Kopernik Programı kapsamında geliştirdiği Sentinel-3 uydularından biri, Türkiye'ye doğru ilerleyen toz kütlesini görüntüledi. Şu an Güney Avrupa'yı etkisi altına alan toz bulutu, gökyüzünün turuncuya dönmesine, görüş mesafesinin ve hava kalitesinin düşmesine neden oldu.

Avrupa Uzay Ajansı, Sahra Çölü'nden çıkıp Türkiye'ye yaklaşan dev toz bulutunu uzaydan görüntüledi.

15 Şubat 2022'de kaydedilen görüntüde Sahra Çölü'nden gelen dev toz bulutunun Akdeniz'i geçerken İtalya'nın güneyini ve Malta'yı içine aldığı anlaşılıyor.

Toz kütlesinin Yunanistan'ı birkaç gün boyunca etkisi altına alacağı ve sonra Türkiye'yle Kıbrıs'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Sahra Çölü'nden dışarı çıkıyor

Bulut şu anda aerosollerin yoğunluğunu değerlendirerek hava kalitesini ölçen Kopernik Atmosfer İzleme Servisi tarafından aktif olarak takip ediliyor.

Her yıl Kuzey Afrika'daki tonlarca toz kütlesi kuvvetli mevsimsel rüzgarlarla Sahra Çölü'nden dışarı çıkıyor. Independent Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre; bu kütle genellikle Atlantik Okyanusu'nu geçerek Amerika'yı etkisi altına alıyor ve gökyüzünü turuncuya boyayarak, yetkilileri alarma geçiyor.

Kum kütlesi görüş mesafesini etkiliyor

Ancak bu toz bulutları Amerika dışındaki bölgeleri de etkiliyor. Kütlelerin bir kısmı Afrika'nın diğer bölgelerine geri yerleşirken, bir kısmı da kuzeye, yani Avrupa'ya doğru sürükleniyor.

Hava kalitesinin düşmesine neden oluyor

NASA'ya göre toz bulutu halihazırda Güney Avrupa'yı etkisi altına almış durumda.

Kopernik Programı'ndan geçen ay gelen veriler, toz kütlesinin Kanarya Adaları'nı büyük ölçüde etki altına aldığını gösteriyor.

Kütle, İspanya'ya bağlı adaları kaplayarak gökyüzünün turuncuya dönmesine, görüş mesafesinin düşmesine ve hava kalitesinin düşmesine neden oldu.

Şehit annesi: Keşke o gün telefonu hiç kapatmasaydım Şehit annesi: Keşke o gün telefonu hiç kapatmasaydım

Adalılar çölden gelen bu kütleyi "la calima" diye adlandırılıyor. Bu kelime İspanyolcada "pus" anlamına geliyor.