AK Parti'de görevden alınacak isimler.. Fatih Portakal tek tek saydı AK Parti'de görevden alınacak isimler.. Fatih Portakal tek tek saydı
Petrol fiyatları haftayı son iki yılın en hızlı yükselişiyle kapatmaya hazırlanıyor. Ukrayna’da nükleer santrale saldırı haberinin ardından yükselişini sürdüren Brent ve WTI vadelileri bu hafta yüzde 15 civarı yükseliş kaydettiler.JPMorgan analistlerine göre savaşın devamı sonucu Rusya arz sorununu sürmesi durumunda Brent yılı 185 dolarda kapatabilir. Rusya’nın petrol satışlarına henüz resmi bir yaptırım açıklanmadı. Ancak alıcılar Rus petrolünden uzak duruyor. Trafigura’nın Ural petrolünü rekor indirimle satma teklifi karşısında bu petrole alıcı çıkmadı.

Rus petrolü alıcı bulmakta zorlanıyor

JPMorgan analistlerinin değerlendirmesinde Rus petrolünün yüzde 66'sının alıcı bulmakta zorlandığı ifade edildi.Analistler İran petrolünün piyasaya hızlı bir şekilde dönüş yapamayacağı varsayımıyla kısa vadede arz şokunun çok büyük olacağına dikkat çekti Benzer değerlendirme Energy Aspects isimli danışmanlık şirketinden de gelmişti. Şirket Rus petrolünün yüzde 70’inin “alıcı bulmakta zorlandığını” belirtti. “Avrupalıların çoğunluğu Rus petrolüne dokunmazken sadece birkaç rafineri ve yatırımcı hala piyasada işlem yapıyor fakat artan korku seviyesi ve savaş sigortası primleri işlemleri önemli derecede karmaşıklaştırıyor” değerlendirmesinde bulunan Energy Aspects, “Birkaç gemi sahibinin savaş sigortası olmaması nedeniyle Baltık Denizi ve Karadeniz bölgesinden kaçındığı belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

Emtiada yükseliş sürüyor

Nükleer santrale saldırı alüminyumdan buğdaya birçok emtiada sert yükselişlere yol açarken Bloomberg Emtia Spot Endeksi 1974’ten bu yana en büyük haftalık yükselişine hazırlanıyor. Buğday, savaşın dünya satışlarının yüzde 25’ini tehdit etmesiyle 2008’den bu yana görülmemiş seviyelere yükseldi. Konuya yakın traderlara göre Çin ABD’den mısır ve soya alımlarını artırarak emtia arz riskini azaltmak istiyor.