Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı hafta başında gerçekleştirildi. Toplantının ardından Türk İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'dan önemli açıklamalar geldi. Ağar, bu hafta içerisinde tekrar bir araya geleceklerini ifade etti. 7 milyondan fazla çalışan .7 milyondan fazla çalışan ve kamuoyunun gündeminde yer alan asgari ücret tutarının önümüzdeki toplantılarda belirlenmesi bekleniyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantı için tekrar bir araya gelecek. Enflasyon rakamlarının da göz önünde bulundurularak belirlenecek olan yeni yıl 2024 brüt ve net asgari ücret zam pazarlığı başlarken, 'asgari ücret ne kadar olacak 2024?' sorusunun yanıtına gözler çevrildi. 11 Aralık'ta gerçekleştiren ilk asgari ücret toplantısı sonrası Bakan Işıkhan "2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız." demişti. Asgari ücret, bir işçi için aylık vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Ocak 2024 asgari ücret zam oranlarına göre oluşacak rakamları haberimizde derledik... Peki Yeni asgari 2024 ücret ne zaman açıklanacak, güncel ücret belli oldu mu? Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. Toplantı sona erdi! İşte ard arda açıklamalar...

Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini açıkladı! Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini açıkladı!

2024 Ocak asgari ücret ne kadar olacak? sorusu ikinci toplantı öncesi gündeme geldi. Gelecek yıl uygulanacak asgari ücret için komisyon çalışmalarına 11 Aralık tarihinde başladı. Zam görüşmeleri başlarken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı son dakika açıklamada, "Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur." demişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Pazartesi yapacak. Komisyon yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında 4 kez toplanıyor. 2024 Ocak asgari ücret zammı yeni yılda önce açıklanmış olacak. Peki, asgari ücrete yüzde kaç zam yapılacak? İşte, asgari ücret zam oranları ile ilgili bilgiler.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2. TOPLANTI SONA ERDİ!
Türkiye asgari ücretin ne kadar olacağına odaklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez toplandı.

Bugün gerçekleştirilen toplantı saat 15.10 itibarıyla sona erdi. İşçi heyetine başkanlık  eden TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptığı açıklamada rakam telafuz etmezken görüşmelerin süreceğini duyurdu. 

Ramazan Ağar açıklamasında " Yine herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Görüşmelerimiz devam edecek. Bakanımız bugünkü toplantıda yoktu. Çalışma Genel Müdürüyle birlikte hükümet, TÜİK, Maliye ve işverenlerin görüşleri alındı. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın görüşleri alındı. Şu anda bir sonuç yok, tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam belli olmadığından birşey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli, asgari ücretle çalışanların geçinemediği belli. Ev kirası, elektrik, su parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Büyükşehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yoktur. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Alım gücünü düşünerek markette nasıl alışveriş yapacak, haftada bir defa restorana gidebilecek mi? Bunlara pek imkan olmadığı görünmekte. Hükümet ve işveren bu konuda yaklaşımları iyi olursa tahmin ediyorum üçlü mutabakatla sonuca gideriz diye düşünüyorum. Rakam ortada yok, o neden biz bunu daha detaylı şekilde görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içinde düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, bir işçi için aylık vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 383 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

CEVDET YILMAZ'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz asgari ücretle ilgili şunları söyledi;

"Geçen yıl asgari ücretle ilgili iki önemli gelişme oldu. Asgari ücretti geçen yıl yüzde 107 artırdık. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk. Şimdi yeni bir müzakere başlamış durumda. 3 taraf var burada. İşletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi sağlamak gerek. Dolayısıyla bir denge içinde bunu belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur."

ASGARİ ÜCRET NASIL BELLİ OLUYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında 4 kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar Bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Görüşmeler aralık ayında başlıyor.