3 Mayıs güncel döviz fiyatları 3 Mayıs güncel döviz fiyatları

En düşük emekli maaşının son durumu ise açıklanan oranlarla birlikte başlıca gündem maddesi oldu. 2024 emekli maaşı ne kadar, kaç TL oldu?

TÜİK aralık ayı enflasyon rakamlarını duyurdu ve buna göre memur ve emekli maaşı zam oranları belli oldu. Açıklanan rakamlara göre aylık yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllıkta ise yüzde 64.77 oldu. Gözler SSK, Bağkur en düşük emekli maaşında! Peki, emekli maaşına ek zam olacak mı?

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU 2024?
TÜİK tarafından açıklanan Aralık enflasyon rakamlarına göre; aylık yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllıkta ise yüzde 64.77 oldu. 6 aylık enflasyon rakamları sonrasında emekli zammı ortaya çıktı. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine yüzde 37,57 oranında zam yapılıyor olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?
2024 yılı için en düşük emekli maaşına yönelik bir açıklama henüz gelmiş değil. Ancak konu hakkında Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz: “Özellikle SSK ve Bağkur emeklisine refah payı, seyyanen veya kademeli bir zam uygulaması yapılmadığı zaman kök aylık uygulamasından dolayı bazı emeklilerimiz 7.500 TL olan alt sınır aylığında kalmaya devam edecekler.

Refah payı uygulamasının geçmiş dönemlerde de uygulandığını görmekteyiz. Hatırlayacak olursak bir önceki dönemde enflasyon %19,77 olarak belirlenmişti. Memur emeklilerimizde ise toplu sözleşmeden dolayı %17,55 olarak maaş farkı belirlenmişti ama her iki emekli grubumuza da aradaki farkı refah payı şeklinde %25’e tamamlanarak verilmişti. Hatta bir önceki dönemde de %30’a eşit şekilde tamamlanarak refah payı şeklinde verilmişti.

Seyyanen zam verilmesi demek bütün SSK ve Bağkur emeklimize aynı rakamsal Türk lirası olarak verilecek parayı ifade etmektedir.

Kademeli artış en alt kesimde maaş alana yüzdelik olarak fazla, onun üzerinde maaş alana yüzdelik olarak biraz daha az şeklinde bir uygulama olursa bu da emekli maaşlarının belli bir noktada birleşmesi şeklinde bir sorun ortaya çıkarabilir.''dedi.

Yılmaz, en düşük emekli maaşının kök maaşa eşitlenmesi hakkında şu ifadeleri kullandı: ''Evet, bu ihtimalin de hükümet yetkilileri dahilinde masada konuşulacağına inanıyorum. 7500 TL alt sınır aylığının 10.000 TL veya 11.250 TL ye yükseltilmesi kamuoyunda konuşulmaktadır.''

EK ZAM OLACAK MI?
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, ek zam konusunda şu değelerlendirmeyi yaptı: ''Ocak ayı maaşlarında sadece enflasyon farkı yatırılacak. Şubat maaşlarında ise kademeli zam, seyyanen zam, refah payı gibi bir düzenleme olacaksa bu şubat maaşlarına yetişir.

Ancak Meclis olağanüstü toplantıya çağrılıp karar hızlıca verilir mi? Kanun çıkabilmesi için önce Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçip Genel Kurul’a gelmeli, oradan da Cumhurbaşkanı gitmeli. Burada hiyerarşik bir düzen olduğundan dolayı ben o yüzden olası bir ek zam düzenlemesinin ocak ayı maaşlarına yetişmeyeceğini düşünüyorum.''

4A SSK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?
Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,
Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,
Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,
Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,
Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,
Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,
Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,
Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,
Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.

4B BAĞKUR EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,
Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,
Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.