Asit Nedir?

PH değeri size bir şeyin asit mi, baz mı yoksa nötr mü olduğunu söyler. pH'ın 0 olması yüksek düzeyde asitliği gösterir. 7 pH nötrdür. 14'lük bir pH ise baz oranını temsil eder. Besinlerin ve maddelerin pH seviyeleri farklıdır. Tıpkı maddeler gibi insan vücudunun farklı bölümleri de farklı pH seviyelerine sahiptir. İdeal kan pH'ınız 7,35 ila 7,45 arasındadır ve bu hafif alkalidir. Mideniz tipik olarak 3,5 pH değerinde asidiktir, bu da yiyeceklerin düzgün bir şekilde parçalanmasına yardımcı olur.

ABD Ukrayna’ya tekrar destek verdi ABD Ukrayna’ya tekrar destek verdi

Yüksek Asitli Besinler

Asidik olarak kabul edilen gıdaların pH seviyesi genellikle 4,6 veya daha düşüktür. Kronik olarak ve aşırı tüketildiğinde vücutta daha fazla asit oluşumuna neden olan gıdalar şunlardır;

  1. Bazı süt ürünleri
  2. Balık ve deniz ürünleri
  3. Yüksek sodyumlu işlenmiş gıdalar
  4. Konserve etler
  5. İşlenmiş etler
  6. Esmer pirinç, yulaf gevreği, granola gibi bazı nişastalı yiyecekler
  7. Yüksek proteinli gıdalar
  8. Hayvansal protein içeren takviyeler

Genel olarak meyve ve sebzeler daha alkalileştiricidir. Bunları meyve ve sebzelerle dolu çeşitli bir diyete dahil etmek, hayvansal proteinin aşırı tüketimini önlemeye ve metabolik asidoz gelişme riskini önlemeye yardımcı olacaktır.İşlenmiş etler ve narenciye gibi asitli yiyecekler yemenin vücudunuzun pH dengesini değiştirmesi pek olası değildir. Ancak araştırmalar, bitki bazlı gıdalara öncelik veren dengeli bir beslenmenin genel sağlık için en iyisi olduğunu gösteriyor. Vücudunuz, böbrekleriniz ve akciğerleriniz gibi birden fazla organı içeren çeşitli mekanizmalar yoluyla pH dengesini sıkı bir şekilde düzenler. Aslında kandaki artan asit seviyeleri genellikle iyi yönetilmeyen diyabet, akciğer hastalığı veya böbrek sorunları gibi altta yatan bir sağlık sorununa işaret eder. Yine de bazı insanlar, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan ürettiği asit miktarını ifade eden potansiyel renal asit yükünü azaltmak için asit içeriği yüksek gıdaları sınırlamayı tercih edebilir. PRAL derecesi ne kadar yüksek olursa, sindirim sırasında o kadar fazla asit üretirsiniz.