Meyve ve sebze tüketimi, özellikle bazı besinler çağın en önemli ve yaygın hastalıklarından biri olan kansere karşı yüksek korucu etki yaratabiliyor. Peki, kansere karşı koruyucu besinler nelerdir?

Nihal Candan tahliye mi edildi? Nihal Candan tahliye mi edildi?

Ülkemizde yaklaşık 96.200'ü erkek, 67.200'ü de kadın olmak üzere her yıl 163 bin 400 kişi kansere yakalanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın yılda 14 milyona çıkabileceği belirtiliyor. Özellikle orta yaş sonrası birçok kişiyi etkileyen kansere karşı önlem almak için elimizdeki en önemli kozlardan biri ise beslenme! Peki, kansere karşı nasıl beslenmeliyiz?

Karsinojenez yani kanser hücrelerinin oluşumu hızla gelişen bir süreç değildir. Vücuda uygun olmayan bozuk hücreler, belirli bir zaman içinde bölünme, çoğalma gibi evreler geçirerek bir tümör halini alırlar. Bu süreç kanser oluşumunu önleyebileceğimizi açıkça ortaya koyuyor. Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, beslenme şeklinin kanseri önleyici ve iyileştirici etkisinin uzun yıllardır bilindiğini söylüyor. Küçük, “Anti-kanserojen yiyeceklerden yoksun bir beslenme şeklinin mide-bağırsak, meme, prostat kanseri gibi birçok kanser türünün riskini arttırdığı çalışmalarca kanıtlanmıştır.” diyor. “Kanserden korunmada en etkili olan sebzeler ise krusifer grubudur. Krusifer grubu sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, turp, şalgam, hardal ve yeşillikleridir. Bu sebzelerin içeriğindeki ‘Sülforafan’ maddesi ilk defa 1992 yılında John Hopkins Üniversitesi’nde kansere karşı koruyucu bileşik olarak tespit edilmiştir. Krusifer grubu besinlerin hem kanserin oluşumunda rol alan enzimleri etkisiz hale getirmede hem de oluşan kanser hücrelerinin daha çok bölünmesini engelleyerek yayılmayı önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle son 20 yıldır canlı ve cansız ortamda yapılan deneylerle önemi gittikçe artmaktadır.