Peki bu çürüyen domatesleri birçok alanda değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Çürüyen domatesleri kullanarak hem dünyaya hem de cebinize ufak ama etkili bir iyilik yapabilirsiniz. Bu nedenle buzdolabınızda çürümeye yüz tutmuş domatesiniz varsa atmamanızı öneririz.

SALÇA

Ezik, şekli deforme olmuş ya da çürümeye yüz tutmuş meyvelerden reçel yapabiliyorsak aynı şekilde çürümeye yeni başlamış domateslerden de salça yapabiliriz. Fazla olgunlaşmış ve çürümeye başlamış domatesleri, salça yapımında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tabi salça yaparken çürüyen kısımları ve kabukları uzaklaştırmayı tercih edebilirsiniz. Ancak bu kısımları da çöpe atmamanızı ve toprakla karıştırıp gübre olarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

DOMATES YETİŞTİRMEK

Altın alırken bunlara dikkat edin! Altın alırken bunlara dikkat edin!

Domates, içerisinde bitkinin tohumlarını taşıdığından domatesi çekirdek yani tohumlarıyla birlikte ekerseniz domates çimlendirebilir ve böylece fidelere sahip olabilirsiniz. Domates salçası ya da konservesi hazırlarken ayırdığınız çürük kısımları, domates çekirdekleri de dahil olacak şekilde toprağa gömün ve ardından bir miktar sulayın. Sulama işlemine her gün düzenli olarak devam edin. Birkaç hafta sonra çimlendiğini ve filiz verdiğini göreceksiniz. Sonrasında gelsin mis gibi organik domatesler!

ÇÜRÜK DOMATESTEN ÇİÇEK GÜBRESİ

Eğer elinizde çürük domates varsa çiçek gübresi olarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için domatesleri bıçakla küçük parçalar halinde kesin ve bir kaba koyun, içine biraz pirinç yıkama suyu dökün ve ıslatın, ardından plastik bir örtü ile örtün ve mayalanmaya bırakın. Birkaç gün içinde organik gübre olacak ve pirinç yıkama suyu içinde bulundurduğu yararlı bakteriler ile domatesler fermente edilecek. Çiçek gübresi almaktansa çiçekleri sulamak daha çürük domateslerden faydalanın. Kısa sürede çiçeklerinizin büyüdüğünü ve daha da güzelleştiğini görünce şoke olacaksınız...