Erzincan’da vatandaşlar, dağlardan tek tek topladıkları kuşburnunu uzun ve zahmetli işlemlerden geçirerek marmelata dönüştürüyor. 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu, kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olurken soğuk algınlığı ve gribe karşı da doğal şifa kaynağı olarak ilgi görüyor.
Vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için bugünlerde dağlara akın ediyor. Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin en çok tüketilen formatı olan marmelat yapımı ise zorlu aşamalardan sonra gerçekleşiyor.
Kadın, erkek, çocuk kuşburnu topluyor
Kadınlı erkekli, çocuklu yaşlı gruplar halinde dağlara giderek kuşburnuyu dikenli dallarından tek tek toplayan vatandaşlar birkaç gün içerisinde topladıkları kuşburnuları bu kez yine tek tek temizleyerek suyla birlikte kaynatıyor.
Haşlandıktan sonra ezilerek kevgirden geçirilen kuşburnular ocakta veya sobanın üzerinde bir miktar şeker katılarak bir süre daha pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor.
Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili
Erzincan’da kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle ilgi görüyor.