KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan'da idrak edilecek.

KADİR GECESİ İBADETLERİ
Bu özel gecede Müslümanlar tarafından gerçekleştirilmesi tavsiye edilen ibadetler şunları içerir:

Beş vakit namazın eda edilmesi ve nafile namazlar kılınması.

Kur'an-ı Kerim okunması veya dinlenmesi.

Hz. Muhammed'e (s.a.s.) salavat getirilmesi ve dua edilmesi.

Zikir, tefekkür ve tespih çekilmesi.

Tövbe edilmesi ve günahlardan arınma niyetiyle dua edilmesi.

Arife günü oruç tutulur mu? İşte bu soruya Diyanet'in yanıtı Arife günü oruç tutulur mu? İşte bu soruya Diyanet'in yanıtı

Kadir Suresi'nin ve diğer kutsal surelerin okunması.

KADİR GECESİ HAKKINDA
Kadir Gecesi, İslam dininin inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir.

Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da bu günün "bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilmiştir.

Kadir Gecesi'nden, Muhammed Peygamber'in Mekke döneminde inen ve Kur'an'ın 97. suresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede, Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, "azamet" ve "şeref" demektir.

İslam inancına göre Allah, Kur'an'da Kur’an’ı Kadir Gecesi'nde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir.

Bakara Suresi'nin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının içinde bulunduğu bu şekilde anlaşılmaktadır.