Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve BDDK'dan Bireysel Kredi Kartlarına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar atarak önemli düzenlemeler gerçekleştirdi. TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği’nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanırken; BDDK’nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde duyuruldu.

60 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi. Bu kapsamda, bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Yapılandırma sürecinde her ay ödenecek taksit, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Ayrıca, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Azami Faiz Oranı Belirlemeleri

TCMB, bireysel kredi kartlarında yapılandırmada uygulanacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırladı. İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçluların 1 yıl içinde yapılandırma için başvuruda bulunmaları gerekecek.

Yusufeli Barajı'nın Ülke Ekonomisine Katkısı Ne? Yusufeli Barajı'nın Ülke Ekonomisine Katkısı Ne?

Asgari Ödeme Oranındaki Değişiklikler

BDDK, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranında da değişiklik yaptı. Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerindeki kartlarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

Faiz Oranı Düzenlemeleri

BDDK’nın adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Belirlenecek oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Referans oranın sabit kalması durumunda azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira aralığındaki kartlar için yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindeki kartlar için yüzde 4,75 olarak belirlenecek. Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim ve kullanım için azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 olarak korunacak.

Bu düzenlemeler, bireysel kredi kartı sahiplerine finansal rahatlama sağlamayı hedefliyor.